Motion till riksdagen
2015/16:1197
av Mikael Cederbratt m.fl. (M)

Bromma flygplats


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör följa riksdagens tillkännagivande om att inte lägga ned Bromma flygplats och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska återkalla sitt eget beslut om tillsättandet av förhandlingspersonen för Bromma flygplats och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under mandatperiodens första år har Bromma flygplats framtida existens debatterats flitigt i såväl medier som riksdagen. Detta efter att Stockholms stad tidigt aviserade att man avsåg att inom en snar framtid avveckla Bromma flygplats för att bebygga marken. Detta trots vallöften från ett av regeringspartierna som innan valet lovade att inte röra flygplatsen. Kritiken kom snabbt, likaså argumenten som förtydligade varför detta förslag är dåligt på en rad områden. Men också för att det är ett förslag som ger konsekvenser för hela landet när det gäller överlevnad för andra flygplatser som i sin tur försämrar arbetstillfällen, tillväxt, turism med mera.

 

Regeringen aviserade under hösten 2014 tillsättning av en förhandlingsperson för tidigare avveckling av Bromma flygplats. Ett förslag som röstades ner i riksdagen. Riksdagen skickade därmed ett tillkännagivande till regeringen om att inte tillsätta en förhandlingsperson med uppdrag att utreda avvecklingen av citynära flygplatser, bland annat Bromma. Trots detta har en förhandlingsperson tillsatts. Vi uppmanar regeringen att följa riksdagens beslut.

 

Mikael Cederbratt (M)

 

Michael Svensson (M)

Thomas Finnborg (M)

Annicka Engblom (M)

Camilla Waltersson Grönvall (M)

Saila Quicklund (M)