Motion till riksdagen
2015/16:118
av Edward Riedl (M)

Skärpt straffpåföljd vid illegal användning av grön laser


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att skärpa straffpåföljden för illegal användning av grön laser och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under senare år har flera personer, ofta piloter, lokförare eller yrkeschaufförer blivit utsatta för attacker med starka laserpekare, så kallad grön laser. Även poliser som har försökt ingripa mot dessa attacker har blivit utsatta med stor risk för bestående ögonskador. Den gröna lasern utgör såväl ett arbetsmiljöproblem som en fara för allmänheten och det är hög tid för Sverige att se över möjligheten att skärpa straffpåföljden för illegal användning av grön laser. En vanlig privatperson kan inte anses ha någon användning för dessa starka laserinstrument utan de hör hemma bland forskare och hos andra som är professionella i sin hantering av laserteknologi. I fel händer kan användningen av grön laser åsamka livslånga skador och i värsta fall även dödsfall.

Alliansregeringen skärpte lagstiftning vilket innebär att det nu krävs ett särskilt tillstånd för den som på allmän plats vill använda laserpekare som är starkare än 1 milliwatt. Det är dock tydligt att samhället måste göra mer då problemen med den illegala användningen av grön laser fortsatt. Det är viktigt att straff står i relation till brottet som begåtts. En skärpt straffpåföljd för denna typ av brott bör därför ses över. Det är också viktigt att det finns ett starkt lagstöd för polisen i deras arbete för att förebygga och förhindra fortsatta attacker med grön laser.

[Motionärernas namn]

Edward Riedl (M)