Motion till riksdagen
2015/16:1144
av Annika Lillemets och Valter Mutt (båda MP)

Kalla hem Sveriges militärattaché i Israel


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att kalla hem Sveriges militärattaché i Israel och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stoppa all import av vapen och övrig krigsmateriel från Israel och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Konflikten mellan Israel och Palestina fortsätter med allt vad det innebär av lidande för civila på båda sidor. En förutsättning för att skapa hållbar fred är att alla berörda parter respekterar folkrätten, FN:s resolutioner och rätten till en fredlig samexistens inom en tvåstatslösning.

Israels ockupation av Västbanken och östra Jerusalem samt blockaden av Gaza måste upphöra för att en varaktig fred ska uppnås. Israels folkrättsvidriga politik fortsätter emellertid, trots protester från såväl omvärlden som den inhemska fredsopinionen.

Det räcker inte att konstatera att en stat kränker folkrätten. Ord måste följas av handling. Sveriges erkännande av Palestina var ett viktigt och konstruktivt ställnings­tagande för fred och allas mänskliga rättigheter. Nu behöver vi ta ytterligare steg. Det är oacceptabelt att Sverige samarbetar militärt med stater som bryter mot folkrätten och ignorerar FN-resolutioner. All import av vapen och övrig krigsmateriel från Israel till Sverige bör förbjudas. Sverige bör även kalla hem den svenska militärattachén i Israel.

 

Annika Lillemets (MP)

Valter Mutt (MP)