Motion till riksdagen
2015/16:1139
av Rasmus Ling m.fl. (MP)

Finansiering av fördubblingsmålet


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör föra dialog med berörda aktörer om hur en fördubbling av kollektivtrafiken kan finansieras och tillkännager detta för regeringen.

 

Bakgrund

I motionsbehandlingen våren 2015 ställde sig riksdagen positiv till det nationella fördubblingsmålet, om att fördubbla antalet resenärer i kollektivtrafiken, och att på sikt fördubbla kollektivtrafikens andel av de motoriserade persontransporterna. Detta är ett mål som initierats av aktörer inom branschen, bland annat Svensk Kollektivtrafik. Att riksdagen antog ett positivt betänkande var viktigt, men för att det ska bli verklighet så måste vi också börja fundera på hur en fördubbling av kollektivtrafiken kan finansieras.

Landstingen och regioners ekonomiska utmaningar

Landstingen och regionerna i Sverige har betydande utmaningar framöver. Dels gäller det sjukvårdsområdet. Den förändrade demografin kombinerat med en snabb utveckling på det medicinska området innebär att kostnaderna ökar snabbt. Det är något som händer och som kommer att fortsätta. Samtidigt innebär en ökning av kollektivtrafiken kostnader både investeringsmässigt och när den är satt i drift.

Även om både en utbyggd kollektivtrafik och en utvecklad sjukvård innebär betydande samhällsekonomiska vinster innebär det inte desto mindre att huvudmännen för dessa verksamheter sätts under ekonomisk press. Det är något vi som politiker måste analysera och ge förslag på, tillsammans på de olika politiska nivåerna.

Statlig medfinansiering i drift av kollektivtrafik

För att en fördubblad kollektivtrafik ska bli verklighet är vår övertygelse att staten måste vara med och bidra till finansieringen av en framtida kollektivtrafik. På samma sätt som kommunernas medfinansiering av investeringar har haft positiva effekter skulle statliga stimulanser av kollektivtrafik kunna fungera på ett bra sätt.

En modell som skulle kunna prövas vore en kollektivtrafikmiljard. Huvudmän för kollektivtrafik skulle då få medel, beroende på hur många nya resenärer man lyckats attrahera. Detta skulle innebära att kollektivtrafikhuvudmän själva kan välja de metoder de tror är mest effektiva. I en del kommuner har man snabbt lyckats att mer än fördubbla sitt resande med förhållandevis enkla medel, såsom tätare turer, enklare dragningar och bättre knutpunkter, även om det varit från låga nivåer.

Samtala med aktörer

Regeringen bör föra dialog med berörda aktörer, såsom Svensk Kollektivtrafik, SKL, Resenärsforum och andra, om hur en fördubbling av kollektivtrafiken kan finansieras på ett effektivt och ansvarsfullt sätt, både vad gäller investeringar och drift.

 

 

Rasmus Ling (MP)

 

Stina Bergström (MP)

Niclas Malmberg (MP)