Motion till riksdagen
2015/16:1136
av Niclas Malmberg (MP)

Följerätten och museernas kopiering


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om skärpta regler för konsthandeln i syfte att konstnärerna ska kunna ta del av sin lagstadgade följerätt och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med lagförslag med utgångspunkt i utredningen Frågor om följerätt och om museernas kopiering (SOU 2014:36), men med undantaget att regeln om minimipriset för följerätten ska vara oförändrad, och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att underlätta museers digitalisering och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Utredningen SOU 2014:36 Frågor om följerätt och museernas kopiering är sedan slutet av förra året remissbehandlad. Bakgrunden till utredningen är att lagen om följerätt allt sedan införandet 1996 haft stora brister avseende möjligheten att ta in ersättningar från delar av den svenska konsthandeln, nämligen den utanför de stora auktionshusen. Undandragandet från redovisning är uppenbart vid en jämförelse med andra europeiska länder, i den omfattningen att bildkonstnärerna undanhålls miljonbelopp varje år i ersättning.

Utredningen föreslog därför skärpta regler, vilket även experterna från konst- och auktionshandeln stod bakom. Emellertid föreslogs även att det minimipris i följerätten som en försäljning måste överstiga för att följerätt ska utgå skulle dubbleras. En sådan förändring skulle drabba vissa grupper av konstnärer mycket negativt, bland annat konsthantverkare, grafiker och de som är mindre etablerade på konstmarknaden, och utredningen var följaktligen delad i frågan om minimipriset.

Utredningen föreslog även angelägna reformer för museerna, vilka skulle innebära att de får bättre möjligheter att bedriva internt administrativt arbete samtidigt som de genom avtalslicensavtal ges verktyg för att visa de verk de har i sina samlingar för allmänheten på internet. Även denna reform är tidsmässigt angelägen eftersom digitaliseringen pågår nu.

 

Niclas Malmberg (MP)