Motion till riksdagen
2015/16:1109
av Said Abdu (FP)

Minskning av hushållens möjlighet till ränteavdrag


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att minska hushållens möjligheter till ränteavdrag för bostadslån och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För att förhindra en bostadsprisbubbla måste ränteavdragen för bostadslån sänkas. Forskare och ekonomiska institut har sedan tidigare varnat för att en prisbubbla på fastigheter håller på att utvecklas. För att förhindra detta bör prisutvecklingen på bostadsmarknaden bromsas in. En begränsad minskning av kapitalinkomstskatten och det därtill kopplade ränteavdraget är en effektiv och träffsäker åtgärd för att åstadkomma detta. Förutom en inbromsning av de skenande bostadspriserna, skulle en sänkning av kapitalskatten råda bot på diskrimineringen av ägandet av andra tillgångar.

 

En minskad stegring av bostadspriserna och hushållens upplåning är i grunden en positiv reform. Det skulle leda till att Riksbanken bättre kan parera konjunkturutvecklingen. En lägre ränta skulle kunna sättas utan risk för att ytterligare elda på belåningsgraden. Med en lägre ränta skulle näringsverksamheter stimuleras liksom investeringar och efterfrågan på arbetskraft.

 

En sänkning av ränteavdraget bör ske stegvis för att inte skapa oro som kan slå mot ekonomin. Vid sidan av en sänkning av ränteavdraget bör en amorteringskultur etableras för att avvärja hushållens fortsatta skuldsättning.

 

 

Said Abdu (FP)