Motion till riksdagen
2015/16:1107
av Said Abdu (FP)

Skogsnäringens och trädskyddsbranschens förutsättningar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att erkänna betydelsen av den svenska skogsnäringen och träskyddsbranschen och att inte försvåra deras näringsförutsättningar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige är världens näst största exportör av papper, pappersmassa och trävaror. I vårt land har skogsnäringen en stolt historia och vi fortsätter att leverera högkvalitativa produkter inom alltifrån skogsindustriprodukter till träskydd. Skogsnäringen utgör ca 10 % av Sveriges industri. Från norr till söder förädlas våra resurser av risktagande företagare som skapar jobb och tillväxt; inte minst i min egen hembygd i Dalsland.

 

Även om grunden till företagandet alltid kommer att finnas hos företagarna själva, inverkar politiska beslut på företagandets förutsättningar. Under Folkpartiets och Alliansens tid i regeringsställning genomfördes flera positiva reformer för att stärka landets företag. Utvecklingen hotas nu av regeringens politik vilket kommer att slå direkt mot industrin och landsbygden. Den svenska trä-näringen hotas direkt av höjd skatt på drivmedel, diskussioner om skatt på träskyddsmedlet kreosot och en infrastrukturpolitik som kör i diket. Detta skapar inte jobb och tillväxt utan stagnation och utanförskap.

 

Förslagen om förbud och förändrad beskattning av träimpregneringsmedel som kreosot är ett exempel på politiska feltänk. Sverige har en stolt tradition av att skapa infrastruktur som stolpar och slipers av trä som råvara. Det levererar arbetstillfällen i glesbygd och är i dagsläget mer miljövänligt än både stål och betong. Några alternativ som säkrar utbyggnad av järnväg och elnätets infrastruktur finns inte i dagsläget.  Här behövs pragmatism och stöttning av de projekt som pågår för att utveckla träskyddsmedlen till att bli ännu bättre än idag.

 

När man bygger med trä så måste det skyddas. Utomhus används träskyddsmedel för att impregnera virket. Användningen av träskyddsmedel är omgärdad av ett flertal regler och förordningar på både svensk och europeisk nivå. Dessa regler måste följas. Det förefaller onödigt att missgynna våra inhemska företag på en global marknad. Det stör den fria konkurrensen och kommer att leda till att Sverige blir beroende av dyrt, klimatovänligt träskyddsmedel som måste importeras – med ytterligare miljöstörningar som följd – istället för att nyttja de förstklassiga produkter som finns i vårt land.

 

Enligt Sveriges Träbyggnadskansli och Svenska Träskyddsföreningen växer det upp motsvarande två femvåningshus per minut i våra svenska skogar. Det är en resurs som vi måste ta tillvara. En växande skog hämmar växthuseffekten. Det är bättre att använda förnyelsebara resurser som trä istället för ändliga resurser som betong, plast och stål.

 

Naturskyddsföreningen utsåg Folkpartiet till Alliansens grönaste parti hösten 2014, och det är ett bevis på vår att vår politik kombinerar tro på utveckling och framsteg med en ansvarstagande politik för energiförsörjning och natur. Vi liberaler står inte för några utopier eller mardrömsscenarion, vi tror på människan, vi står för hopp.

 

 

Said Abdu (FP)