Motion till riksdagen
2015/16:1106
av Said Abdu (FP)

Bromma flygplats


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att återkalla statens förhandlingsperson och avbryta arbetet med en nedläggning av Bromma flygplats och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En fungerande infrastruktur är central för tillväxtmöjligheterna på landsbygden. Och en av de avgörande faktorerna för näringslivet i min och andra regioner är affärsflyget. De regionala flygplatserna, som drivs av staten, är viktiga symboler för att vårt land byggts samman och att den statliga servicen kommer samtliga landsdelar till del.

 

Som jobbskapande företagare vet jag hur viktigt flyget är för Sverige. Sverige är ett stort land med stora avstånd mellan landsändarna. För att möjliggöra affärer, kundmöten och tillväxt måste landet byggas samman. Tack vare flyget kan företag i Trollhättan träffa affärspartners i Ängelholm och Sundsvall samma dag. Nyckeln här är Bromma flygplats. Den hotas nu av osäkerhetsregeringen. Och därmed de regionala flygplatserna och Swedavias verksamhet runt om i landet.

 

I december besökte jag min hembygds luftventil för det jobbskapande affärsflyget: Malöga flygplats. Jag träffade Trollhättan-Vänersborgs flygplatschef och chefen för ett lokalt flygföretag som trafikerar Bromma-linjen. De berättade att Bromma-linjen står för 1 000 av flygplatsens 8 000 starter och landningar. 80 procent av linjens passagerare reser i jobbet. Det här är ingen fantasi. Om nedläggningen av Bromma blir verklighet hotas jobb och företagande i min hembygd. Staten skulle på ännu ett område lämna medborgarna i sticket. Det om något skulle vara en nedmontering av statens närvaro runt om i landet.

 

Bromma är en viktig knutpunkt för det näringsgivande företagandets nervsystem i landet. För företagen i Västsverige är rutten Landvetter–Bromma en fråga om regional tillväxt. Det är vägen till Stockholm och resten av Europa för våra jobbskapande hjältar. Det är vägen till tillväxt, jobb och utveckling för företagare från Landvetter, Höga Kusten Airport och Sturup. Bromma är en riksangelägenhet och en motor för regional tillväxt.

 

Riksdagen måste än en gång besluta om att återkalla statens förhandlingsperson och avbryta arbetet med ett nedläggande av Bromma flygplats. Regeringen har inte lyssnat under det föregående riksdagsåret. Nu måste regeringen lyssna. Annars hotas jobb och tillväxt i Västsverige och i andra regioner av vårt land.

 

 

Said Abdu (FP)