Motion till riksdagen
2015/16:1102
av Lars Tysklind (FP)

Cykeln och ett hållbart transportsystem


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att cykel som transportmedel ska beaktas i framtida regional planering och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regional samhällsplanering bör väva samman planering för bland annat transportinfrastruktur, bostäder och kollektivtrafik. I det sammanhanget bör också cykling beaktas som del av långsiktigt hållbara transporter och hållbart samhällsbyggande.

 

Om cykeln som transportmedel saknas i den fysiska planeringen när samhällen planeras har erfarenheter visat att det i efterhand är komplicerat att skapa tillfredställande lösningar när olika intressen och transportslag i efterhand ställs mot varandra.

Den långsiktigt hållbara stadsmiljön ska inte bara bygga på kollektivtrafik utan behöver i högre utsträckning även beakta cykeln som transportmedel.

 

De korta persontransporterna kan nämligen i hög grad ersättas med cykeltransporter om infrastrukturen medger detta. Här har Sverige mycket att lära av andra länder som Danmark och Nederländerna. Regionala stråk är nödvändiga för att skapa förutsättningar för pendling mellan och inom kommuner samt över länsgränser. En framtida lag om regional samhällsplanering bör beakta detta.

 

Lars Tysklind (FP)