Motion till riksdagen
2015/16:11
av Robert Stenkvist (SD)

Slopa karensdagen för vissa lärarkategorier


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att slopa karensdagen för lärare, fritidspedagoger och förskollärare inom grund- och förskolan och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Lärare och fritidspedagoger inom grundskolan samt förskollärare inom förskolan löper en avsevärd förhöjd risk att smittas av vanliga infektionssjukdomar på sin arbetsplats än de flesta övriga yrkesgrupper. Detta beror självklart på den stora kontaktyta med unga elever som dessa yrkesgrupper utsätter sig för dagligen. I de allra flesta fall så har lärare som får en vanlig förkylning smittats på sin arbetsplats. Att då kräva av lärarkåren att dessa själva skall betala karensdagen för en sjukskrivning de högst sannolikt erhållit genom sitt arbete är varken rimligt eller rättvist, inte heller tjänar det till att höja lärarkårens status och attraktivitet.

 

Att slopa karensdagen för lärarkåren är dock en högst betydelsefull åtgärd för lärare i karriären och speciellt för nya lärare som drabbas oftare än de lite äldre lärarna som kanske hunnit bygga upp sitt immunförsvar i viss mån. Det är också en rättvis reform som tjänar att höja läraryrkets attraktivitet.   

.

Robert Stenkvist (SD)