Motion till riksdagen
2015/16:1092
av Ellen Juntti (M)

Socialtjänstens utredningar gällande barn och unga


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om tydligare rutiner för socialtjänstens arbete gällande utredningar av barn och unga och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Alla barn och unga har rätt att växa upp i trygghet. Tyvärr så är detta inte verklighet för många barn och unga; många barn växer upp i familjer med missbruk, psykisk sjukdom, sexuella övergrepp eller våld.

 

Forskningen visar att barn som lever i våld eller själva utsatts för brott drabbas betydligt oftare än andra barn av ångest, misslyckad skolgång, depressioner, kriminalitet, missbruk mm. Därför måste samhället göra allt för att hjälpa dessa barn. Tyvärr brister det på många ställen, bland annat inom socialtjänsten.

 

Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, gjorde 24 inspektioner under 2013 och 2014 gällande granskning av kommunernas hantering av barnavårdsärenden. Granskningen visar att det finns allvarliga brister, vilket innebär att barn och unga inte får det stöd och skydd som de har rätt till. Detta kan få mycket allvarliga konsekvenser för dessa barn.

 

Ivos granskning har visat att anmälningar inte utreds trots att det finns skäl att utreda dem. Skyndsamhetskravet beaktas inte. Stora svårigheter finns att behålla erfarna socialsekreterare, vilket i många fall leder till kompetensbrister, tidsbrist, sjukskrivningar mm.

 

Tyvärr är det oftast nyexaminerade, unga och oerfarna socialsekreterare som får dessa svåra utredningar. Många slutar; de orkar inte med dessa krävande utredningar samt den konstanta tidspressen.

 

Detta är allvarligt. Samhället sviker de utsatta barnen då de inte får stöd och hjälp.

 

Regeringen bör säkerställa att det finns tydliga rutiner för socialtjänstens arbete gällande utredningar av barn och unga.

 

 

Ellen Juntti (M)