Motion till riksdagen
2015/16:1081
av Jan R Andersson (M)

Jakt som bedrivs på mindre öar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om jakt på allmänt vatten och sådana holmar, klippor och skär som inte hör till något hemman, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Landets länsstyrelser kan idag ge tillstånd till jakt på sådant allmänt vatten och sådana holmar, klippor och skär som inte hör till något hemman, trots att det normalt sett bara är staten som där har jakträtt. Detta är tillämpbart främst i Sveriges skärgårdsområden. Syftet är att underlätta för permanent bofast befolkning att bedriva effektiv jakt på bland annat säl och småvilt. Denna möjlighet är viktig eftersom det i stora delar av våra skärgårdar finns stora mängder av mindre öar som visserligen tillhör staten men som ligger i närheten av privat mark.

 

Många har önskat att förfarandet för att få dessa tillstånd bör förenklas. Idag är det relativt sett korta tidsintervaller som man kan få dispens inom och många erfarna jägare har uttryckt önskemål om att få permanenta eller åtminstone mer långsiktiga tillstånd till jakt. Även antalet personer som får tillstånd skulle behöva öka, inte minst med tanke på det kraftigt växande sälbeståndet i stora delar av den svenska skärgården. Regeringen bör därför överväga möjligheten att ytterligare underlätta den jakt som bedrivs på allmänt vatten och sådana holmar, klippor och skär som inte hör till något hemman.

 

 

Jan R Andersson (M)