Motion till riksdagen
2015/16:1080
av Jan R Andersson (M)

Skarv


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga möjligheten till utökad skyddsjakt på skarv och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En av de arter som ökar allra snabbast i Sverige är skarven. 2012 fanns det enligt Naturvårdsverket drygt 40 000 häckande par, redan det en hög siffra jämfört med det historiska beståndet. Idag är det troligtvis betydligt fler än så. Det stora skarvbeståndet har idag en negativ påverkan på såväl yrkesfiske som friluftsliv, och detta ofta i en glesbygd där dessa utgör viktiga lokala näringar.

 

Skarven har också ökat sitt utbredningsområde, inte minst längst östkusten, inom rike, och populationen växer också globalt utanför Sveriges gränser. Från att skarven betraktats som närmast utrotningshotad så är idag skarvbeståndet robust och växande.

 

EU:s fågeldirektiv (79/409/EEG) som förbjuder allmän jakt på sjöfågel gäller också skarven. Länsstyrelsen kan ge undantag och tillåta skyddsjakt men i flera fall där detta har skett så har denna stoppats av Naturvårdsverket, trots samstämmighet mellan länsstyrelsen och den lokalbefolkning som faktiskt berörs av skarvens utbredning. Regeringen bör se över möjligheten att utöka möjligheten till skyddsjakt på skarv i syfte att värna fiske och friluftsliv.

 

 

Jan R Andersson (M)