Motion till riksdagen
2015/16:1064
av Betty Malmberg (M)

Skattereduktion för gåvor


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att inte avskaffa gällande skattereduktion för gåvor och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I en tid då det civila samhället och ideella organisationer uträttar stordåd för att hjälpa flyktingar och asylsökande planerar S-MP-regeringen att stänga en viktig intäktskälla för dem. Det blir följden om regeringens aviserade förslag att slopa skattereduktion för gåvor till ideell verksamhet blir verklighet.

 

Det märkliga är att detta i så fall kommer att ske kort efter det att statsministern i sin regeringsförklaring från den 15 september 2015 uttalat: ”Många människor gör i dag viktiga insatser … Det är volontärer som hjälper till med läxor. Så kan dagens nyanlända, precis som de som en gång flydde diktaturens Chile eller kriget på Balkan, snabbare bli en del av vårt samhälle och vara med och bygga Sverige. Det är insatser som regeringen hyllar. Jag kommer att kalla till en nationell samling, Sverige tillsammans, för en ännu bättre etablering. Kommuner, regioner, civilsamhället, idrottsrörelsen, trossamfund, myndigheter, näringsliv och fackföreningar med flera bjuds in för att ta fram de bästa lösningarna för ett starkt svenskt mottagande.”

 

Regeringen förväntar sig alltså att få civilsamhällets stöd samtidigt som den vill minska deras möjlighet att fortsätta sitt idoga arbete för att hjälpa människor. På www.250miljonersfragan.se berättar flera organisationer vad de skulle kunna göra med de 250 miljoner kronor som regeringen väntas spara på åtgärden. Svenska Röda Korset säger då att ”Med 250 miljoner skulle vi kunna ge mat för en månad till 3 246 753 personer i Syrien” medan Hjärt-Lungfonden skriver: ”Med 250 miljoner skulle vi kunna finansiera 300 år av hjärt- och lungforskning.”

 

S-MP-regeringen har tidigare sagt att det inte kan vara en uppgift för skattesystemet att stödja ideell verksamhet utan att den typen av prioriteringar ska ”avgöras av demokratiskt valda organ och deras representanter”. Det är oförståeligt, en mycket ideologisk synpunkt och en uppfattning som jag inte delar. Det är trots allt så att ideella krafter behövs och gör ett föredömligt samhällsarbete såväl i Sverige som internationellt.

 

Ideella organisationer uträttar som sagt ett viktigt samhällsarbete och ingår i det som vi idag kallar för tredje sektorn. Det är de som ordnar läxläsning för många av våra invandrare, det är de som ser till att familjer får julmat och julklappar på bordet när samhällets hjälp inte räcker till. Det är de som ordnar natthärbärge för hemlösa, som frivilligt lägger sin tid och sitt engagemang för att hjälpa andra människor, människor som är mer utsatta än de flesta av oss andra är. De hjälper till att samla in pengar för att förbättra världen för barn runt om vårt jordklot, de hjälper och stöder barn som upplever svårigheter såsom till exempel Bris gör – en hjälp när samhället inte räcker till.

Bris tillsammans med Röda Korset, Rädda Barnen, Läkarmissionen, Läkare Utan Gränser och många fler, riskerar med regeringens förslag att nu gå miste om mycket pengar som kan hjälpa barn i svåra situationer.

 

Det är förvånande att S-MP-regeringen inte ser värdet av ideella insatser. För självklart kommer privatpersoner och företag, som idag stödjer dessa organisationer med frikostiga gåvor, att fundera både en och två gånger innan de ger nya pengagåvor om förslaget blir verklighet. Dessutom är de pengar som frivilligorganisationerna idag får redan skattade för, både då det gäller pengar skänkta av företag och privatpersoner.

 

2013 var det över 761 000 personer som tillsammans gav bort 1,3 miljarder kronor till godkända gåvomottagare inom ramen för gåvoavdraget. Att detta skatteavdrag nu ska slopas efter bara 3 år är anmärkningsvärt girigt av regeringen. Skatteintäkterna som sparas på tilltaget beräknas till 251 miljoner kr men det innebär samtidigt att ideella sektorn kan gå miste om drygt 1,3 miljarder kronor bara för att S-MP-regeringen menar att det är de som politiker som ska avgöra vilka organisationer som uträttar ett värdefullt ideellt arbete. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.
 

 

Betty Malmberg (M)