Motion till riksdagen
2015/16:1056
av Sten Bergheden och Lotta Olsson (båda M)

Lokalisering av statliga verk


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda vilka statliga myndigheter och verk som kan flyttas ut till andra delar av landet än huvudstaden och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om möjligheten att genomföra en utflyttning av vissa verk och statliga myndigheter till andra delar av landet än huvudstaden och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Idag är många av våra statliga verk och myndigheter placerade i Stockholm och det var säkert en naturlig lösning för att kunna vara nära varandra och därigenom öka effektiviteten och sänka kostnaderna. Diskussionen har aktualiserats extra nu när Skatteverket föreslog ytterligare centraliseringar av sin verksamhet med flytt från bland annat Mariestad och Värnamo.

 

Idag är situationen helt annorlunda de flesta arbetsplatser och deras anställda är mera flexibla, kontoret måste inte finnas på en plats utan det behövs dator och bredband för att lösa uppgiften.

 

Kontakten och behovet av att sitta nära är inte allas lika nödvändigt idag som tidigare, vilket gör att det finns stora möjligheter att förändra den nuvarande strukturen, det finns starka skäl till det.

 

Stockholm har idag stora behov att byggbara områden, behov av byggnader, behov av kontor och behov av lägenheter, samtidigt som många statliga verk och myndigheter tar stor plats i Stockholmsområdet.

 

Detta är något som politiken kan ändra på utan att försämra kvalitén och effektiviteten.

Det kan göra det möjligt att fler kan bo kvar i andra delar av landet vilket är positivt.

En utlokalisering av verksamhet kan sänka lokalkostnaderna, lokalhyrorna och samtidigt skapa arbetstillfällen i andra delar av landet.

 

En utflyttning innebär också att lokaler frigörs i Stockholm som då kan användas till andra företag och verksamheter som har behovet av att vara i Stockholm. De frigjorda lokalerna kan också byggas om till lägenheter och därmed bidra till att minska bostadsbristen.

 

Regeringen bör utreda vilka myndigheter och verk som kan flytta ut från Stockholmsområdet, samt genomföra detta. 

 

Sten Bergheden (M)

Lotta Olsson (M)