Motion till riksdagen
2015/16:1048
av Jessica Rosencrantz (M)

Sverige som föregångsland för start-ups


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förkorta processerna kring arbetskraftsinvandring och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om mer ung företagsamhet (UF) i skolan och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förlänga visaperioden för utlandsstudenter efter examen och tillkännager detta för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att arbeta systematiskt för att främja arbetande entreprenörskapital och tillkännager detta för regeringen.
  5. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över beskattningen av personaloptioner och tillkännager detta för regeringen.
  6. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra en översyn av och utvidga dagens investeraravdrag för att stimulera investeringar i fler start-ups och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Sverige växer fyra av fem nya jobb fram i företag med färre än tjugo anställda. Politiken ansvarar för att skapa bästa möjliga förutsättningar för att främja och stimulera entreprenörskap och jobbtillväxt. Det finns mycket mer Sverige kan göra för att ytterligare underlätta för att företag ska kunna rekrytera internationell kompetens och bidra till ett företagsklimat av absoluta världsklass. Målet bör vara att Sverige ska bli världens mest start-upvänliga land för att gynna innovation, nya tjänster och fler jobb.

 

 

I en alltmer globaliserad värld utsätts svenska företag för hård konkurrens på ett annat sätt än tidigare. Därmed är det centralt att skapa goda förutsättningar för aktörer som är verksamma i vårt land. Sverige har ett behov av att attrahera kompetens från andra delar av världen för att täcka efterfrågan på kompetent arbetskraft. En viktig del för att detta ska kunna ske på ett bra sätt är effektiva processer för arbetskraftsinvandring. I dag upplever många företag att det är omständliga och utdragna processer som tar alldeles för lång tid. Regeringen måste därför förenkla för arbetskraftsinvandring genom att säkerställa kortare handläggningstider.

 

Det är viktigt att stimulera ungas kreativitet, företagsamhet och entreprenörskap redan i ung ålder. Ung företagsamhet såväl under grundskolan som under gymnasietiden främjar just denna önskvärda utveckling. Vi behöver därför mer Ung Företagsamhet i skolan.

 

För att små svenska företag ska kunna växa sig större behöver vi bli bättre på att behålla utländsk spetskompetens som vidareutbildat sig i Sverige även efter att de har tagit sin examen. Visaperioden för utlandsstudenter efter examen bör förlängas så att de hinner söka arbete och möjligen blir kvar i Sverige.

 

Ett av de största hindren för bolag att startas eller för start-ups att växa är bristen på riskkapital. Det bör göras en översyn av skattereglerna för att motverka det vi ofta kan se idag – det vill säga att kapital inte nyttjas fullt ut. Idag ligger miljarder kronor i träda istället för att investeras i andra entreprenörer på grund av skattemässiga regler som hämmar utvecklingen. Regeringen bör arbeta för att främja arbetande entreprenörskapital så att kapital i större utsträckning investeras och skapar tillväxt istället för att det ligger i träda.

 

För att ytterligare gynna start-ups är det viktigt att se över beskattningen av personaloptioner. En personaloption definieras som rätten att i framtiden förvärva värdepapper, som man erbjuds på grund av sin anställning. Det är viktigt att även svenska start-ups kan erbjuda sina anställda att aktivt ta del av företagets framgång och att vi har svenska skatteregler som uppmuntrar till detta. En översyn av dagens regler måste därför göras.

 

Sverige har infört ett investeraravdrag som ger privatpersoner möjlighet att investera i nystartade bolag med skatterabatt. Samtidigt kritiseras avdraget för att vara för begränsat för att få någon verklig effekt. Risken är att det även framöver är de så kallade ”Friends, Family & Fools” som investerar i start-ups. En översyn och utvidgning av dagens investeraravdrag bör därför göras och inspiration kan hämtas från till exempel Storbritannien som ligger långt framme.

 

 

Jessica Rosencrantz (M)