Motion till riksdagen
2015/16:1039
av Jessica Rosencrantz (M)

RUT och ROT


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att inte försämra RUT och ROT och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Alliansregeringens införande av RUT- och ROT-avdragen blev mycket framgångsrikt. Reformerna har inneburit en nettoökning av skatteintäkter, mycket tack vare undanträngning av svarta tjänster och en ökad efterfrågan på dessa tjänster vilket lett till att tusentals nya jobb skapats. Samhällets arbetsfördelning har effektiviserats och avdraget underlättar även för familjer att få livspusslet att gå ihop.

 

RUT- och ROT-reformerna har varit och är viktiga för Sveriges framtida utveckling då de även sänker trösklar till arbetsmarknaden och bidrar till att skapa fler enkla jobb. Sverige är idag det land i EU som har lägst andel enkla jobb på vår arbetsmarknad. I ett läge där vi ser ett nytt utanförskap med unga och utrikes födda utan utbildning växa fram är det därför allvarligt att regeringen samtidigt försämrar möjligheterna för jobbskapande i dessa viktiga branscher.

 

Effekterna av nuvarande regeringens försämring av RUT, vilken innebär att avdraget inte längre inkluderar läxläsning, är både dåliga och orimliga. Ett hushåll som betalar för barnpassning där en barnflicka exempelvis ser på tv med barnet denna passar kommer fortsatt att rymmas innanför ramen för RUT-avdraget. Skulle barnflickan dock hjälpa barnet med dennes läxor klassas det som läxhjälp och inkluderas inte längre av RUT-avdraget. Det är helt enkelt en mycket dålig och orimlig förändring av en bra reform.

 

 

 

 

Jessica Rosencrantz (M)