Motion till riksdagen
2015/16:1032
av Tomas Eneroth (S)

Ökad samverkan och kontroll vid olaga avfallstransport


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn gällande ökad samverkan och kontroller av misstänkt olagliga avfallstransporter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den svenska statistiken över hur mycket farligt avfall som uppkommer och behandlas innehåller stora osäkerheter. Enligt tillgänglig statistik var skillnaden mellan uppkommet och behandlat farligt avfall 680 000 ton 2012. Detta kan bero på brister i statistiken men också på att farligt avfall försvinner.

När det gäller de illegala avfallstransporternas omfattning har det inte gjorts någon skattning på nationell nivå. På regional nivå har det gjorts en kartläggning i Norrbottens län. Denna kartläggning visar att det förekommer en omfattande illegal avfallshantering. Detta vittnar också anställda i våra hamnar om. Till exempel kan de upptäcka olagligt avfall som är på väg att lämna landet. Tyvärr har då inte alltid kontrollmyndigheterna möjlighet att komma och kontrollera transporterna. Detta innebär att hamnarbetarna tvingas se på medan illegala avfallstransporter lämnar landet.

Den personal på länsstyrelserna som arbetar med tillsyn av avfallstransporter är endast tillgänglig under kontorstid. Detta försvårar tillsynen utanför kontorstid, eftersom till exempel Polismyndigheten eller Tullverket inte kan få tillståndsmyndighetens bedömning när de upptäcker en misstänkt otillåten avfallstransport. Det har också förekommit att misstänkt olaga avfallstransporter har släppts utan kontroll på grund av att länsstyrelsens personal inte varit tillgänglig. Systemet för att upptäcka illegala avfallstransporter är idag inte tillfredsställande utan behöver förbättras, samarbetet mellan tillsynsmyndigheterna bör utvecklas och möjligheten till tillsyn dygnet runt bör ses över.

 

Tomas Eneroth (S)