Motion till riksdagen
2015/16:10
av Robert Stenkvist (SD)

Obligatorisk läxhjälp under fritidsverksamheten


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att grundskolans lägre årskurser ska åläggas att erbjuda läxhjälp på fritis och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Frågan om läxhjälp har varit aktuell i samhällsdebatten de senaste åren och en del förslag har förts fram. Dock har inte det allra naturligaste förslaget där vi utnyttjar tillgängliga resurser på bästa sätt uppmärksammats.

 

Vi föreslår att fritidsverksamheten obligatoriskt skall erbjuda läxhjälp till de elever som så önskar denna hjälp. En av tankarna bakom fritidsverksamheten är att komplettera hemmet och föräldrarna. Att även komplettera hemmet när det gäller läxhjälp ter sig både naturligt och effektivt. Självklart kommer fritidsverksamheten att behöva personalförstärkningar efter denna reform. Det blir ändå betydligt billigare än att anställa extra lärare för att skolan skall erbjuda läxhjälp.

 

Vi vill därför grundskolans lägre årskurser obligatoriskt skall erbjuda läxhjälp under fritidsverksamheten och att personalen förstärks så att inte övrig verksamhet blir lidande.        

.

Robert Stenkvist (SD)