Fråga 2014/15:90 Fortsatt utbyggnad av E20

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

E20 är pulsåder mellan Sveriges första och andra stad. E20 kan tyvärr också beskrivas som dödens väg. Fortsatt utbyggnad av E20 är inte bara viktig för trafiksäkerheten, utan också för fortsatt tillväxt och handel längs ett av Sveriges viktigaste transportstråk. Förutom långsiktiga satsningar för fortsatt utbyggnad möjliggjorde alliansregeringen medfinansiering, vilket nu på ett unikt sätt samlat bland annat kommuner, region, näringsliv med flera i ett miljardpaket för att gemensamt uppnå fyrfältsväg mellan Sveriges två största städer.

Oron växer nu med anledning av att Miljöpartiet tycks ha veto i viktiga infrastrukturfrågor. Nu begärs att Förbifart Stockholm skall omförhandlas, vilket fördyrar projektet med 700 miljoner–1 miljard kronor. Därtill diskuteras en stängning av Bromma flygplats. Miljöpartiet har, förutom att ha varit motståndare till dessa två viktiga infrastrukturssatsningar, även varit motståndare till fortsatt utbyggnad av E20 till motorvägsstandard. Dessutom skall fördyringen av stoppet av Förbifarten betalas av någon annan del av infrastrukturbudgeten. Då riskeras en fortsatt utbyggnad av E20. 

Med anledning av ovanstående ställer jag följande fråga till statsrådet Anna Johansson: 

Kommer staten att gå vidare med avsiktsförklaringen om fortsatt utbyggnad av E20 till fyrfältsväg tillsammans med berörda kommuner och region och kommer de extra kostnaderna för ett stopp av Förbifart Stockholm inte att betalas av andra angelägna infrastrukturssatsningar?