Fråga 2014/15:9 Kommunernas ekonomi och ungas arbete

av Torkild Strandberg (FP)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Regeringen har aviserat att arbetsgivaravgifterna för ungdomar kommer att höjas, genom ett första steg i kommande budget och därefter helt återställas nästkommande år. Kostnaderna för att ha unga anställda kommer därmed öka för privata arbetsgivare såväl som för offentliga. Detta kommer att resultera i bl.a. sämre kommunekonomi och högre ungdomsarbetslöshet. Nedsättningen har underlättat för många unga att få en anställning och därmed en första fot in på arbetsmarknaden.

I Landskrona innebär slopandet av nedsättningen att kostnaderna för stadens verksamhet ökar med 11 miljoner kronor, i Helsingborg med 19 miljoner och i Eslöv med 10 miljoner kronor. Detta motsvarar, räknat i heltidstjänster, i Landskrona 35, i Eslöv 32 och i Helsingborg 63.

Förslaget innebär alltså, förutom att det riskerar att göra en lång rad unga arbetslösa, förhöjda kostnader för kommunerna.

Jag vill därför fråga statsrådet Shekarabi på vilket sätt han avser att verka för att kompensera kommunerna för de ökade kostnader förslaget innebär?