Fråga 2014/15:86 Ökat samhällsansvar för Apoteket AB

av Karin Rågsjö (V)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Icagruppen, som redan är ägare till Curaapoteket, har nyligen köpt Apotek Hjärtat av riskkapitalbolaget Altor för 5,7 miljarder kronor. Apotek Hjärtat består av 306 apotek, och tillsammans med de 65 befintliga apoteken blir Curaapoteket den största privatägda apotekskedjan med en marknadsandel på ungefär 30 procent. Affären måste dock godkännas av Läkemedelsverket och Konkurrensverket.

Avregleringen av apoteket innebar att man av marknadsideologiska skäl slog sönder ett välfungerade system med internationellt sett hög kostnadseffektivitet, säkerhet och kundnöjdhet.

Precis som befarat när den dåvarande högerregeringen genomförde avregleringen av apoteksmarknaden är vi nu på väg mot ett oligopol med inslag av lokala monopol på orter med enstaka apotek. Med allt mindre konkurrens och högre krav på lönsamhet riskerar apotekens viktiga samhällsuppdrag att komma i andra hand.

Apoteksverksamhet är inte vanlig detaljhandel utan en del av hälso- och sjukvården där behov ska gå före privata vinstintressen. Därför är det nödvändigt att statliga Apoteket AB får möjlighet att ta det samhällsansvar som apotek som drivs i vinstsyfte inte förmår ta. Det nuvarande regelverket hindrar Apoteket från att ta detta ansvar.

För att gynna framväxten av privata apotek införde den borgerliga regeringen ett tak för hur stor marknadsandel Apoteket AB får ha. Etableringstaket innebär att Apoteket AB inte får öppna nya apotek oavsett hur stort behovet är eller om det skulle behövas för att sänka kostnaderna eller stärka patientsäkerheten.

Därför vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

Tänker statsrådet agera för att etableringstaket för Apoteket AB försvinner?