Fråga 2014/15:83 Avancerad sjukvård för svenska soldater i Mali

av Lena Asplund (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Riksdagen har fattat beslut om att Sverige ska delta med ca 250 män och kvinnor i FN-insatsen Minusma i Mali. Vi ledamöter i försvarsutskottet har fått information om att situationen i Mali är oerhört svår och att det kommer att bli ett tufft uppdrag för våra svenska killar och tjejer som kommer att tjänstgöra där.

Vi minns alla hur insatsen i Afghanistan blev mycket svårare än vad någon trott. Det förekom många farliga situationer med allvarliga skador och även tragiska dödsfall. I Afghanistan fanns Nato och dess resurser med väl fungerande och högkvalitativ sjukvård. Detta är något som på samma sätt tyvärr inte kommer att finnas i den FN-ledda insatsen i Mali.

Att det i svåra utlandsuppdrag i krigszoner ska finnas en avancerad sjukvård är ett måste. Det är viktigt ur flera aspekter, i första hand givetvis för att kunna ta hand om olika typer av skador på ett professionellt och adekvat sätt. Det är även en stor trygghetsfaktor dels för våra soldater i Mali, dels för deras närmaste hemma i Sverige. Som anhörig är det oerhört viktigt att veta att om något händer så finns den bästa hjälpen att erbjuda.

Min fråga till försvarsminister Peter Hultqvist är:

Hur säkerställer försvarsministern att det verkligen kommer att finnas avancerad sjukvård på plats i Mali som kan utnyttjas av våra svenska soldater?