Fråga 2014/15:763 Utredning om en kanalutbyggnad mellan Vänern och Uddevalla

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Den senaste tiden har tankarna och idéerna om en ny kanal från Vänern till Uddevalla aktualiserats igen. I Almedalen hade man ett seminarium om detta, och intresset var stort. I dag har vi skredrisker utmed Göta älv, och om framtidsprognoserna slår in så kommer nederbörden att öka och vattenflödena bli ännu större. En skredsäkring av Göta älv är nödvändig oavsett hur man går vidare för att kunna garantera säkerheten utmed älven i framtiden. Men utöver detta behöver vi utreda  kostnaderna och förutsättningarna för att bygga en ny kanal från Vänern till Uddevalla.

Området runt Vänern är dessutom mycket känsligt för översvämningar, och en ny kanal skulle då kunna hjälpa till att hålla Vänerns vattennivåer även vid extremår på en bättre nivå. Kanalens längd är ca 30 kilometer.

En kanal kunna användas till att

  1. utveckla Vänersjöfarten
  2. skapa en ny vattenväg in till Vänern från Västerhavet
  3. utveckla turistlivet och båtlivet i området
  4. minska risken för översvämningar av Vänern
  5. minska riskerna för skred i Göta älv.

Man borde därför utreda vad kostnaderna i dag skulle vara för ett kanalbygge, vilka andra effekter det kan få för näringsliv, byggnationer och fastigheter, översvämningar, skredrisker i Göta älv, turist och båtliv, miljö och Vänersjöfartens utveckling men också hur man i så fall kan finansiera detta. En utredning skulle snabbt kunna ge svar på om detta är möjligt eller inte.

Min fråga till statsrådet Anna Johansson är:

 

Är statsrådet beredd att ta initiativ till att utreda kostnader och vilka effekter en kanal från Vänern till Uddevalla skulle innebära?