Fråga 2014/15:761 Välfärdsutredning

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

För två månader sedan, den 16 juni 2015, fattade riksdagen beslut om ett tillkännagivande till regeringen om en utredning om ett regelverk för säkerställande av valfrihet, mångfald och kvalitet i fråga om välfärdstjänster.

I sammanfattningen från riksdagens hemsida står det följande:

”I mars 2015 beslutade regeringen att utreda nya regler för offentlig finansiering av privat utförda välfärdstjänster. Riksdagen ansåg att denna utredning är problematisk och uppmanade därför regeringen i ett tillkännagivande att så fort som möjligt tillsätta en ny utredning.

Den nya utredningen ska utreda utvecklade och delvis nya regler som ska garantera valfrihet, mångfald och kvalitet när välfärdstjänster utförs. Utredningen bör bland annat behandla tillståndsplikt med ägar- och ledningsprövning, kravställande och uppföljning av kvalitet samt skarpare sanktioner vid misskötsel. En utgångspunkt ska vara att det ska ställas likadana krav på både privata och offentliga utförare. Utredningen bör kunna redovisa sina förslag i slutet av 2016.”

Eftersom den pågående vinstutredningen (”Reepaluutredningen”) skapar stor osäkerhet i välfärdssektorerna och riskerar att drabba både långsiktighet och kvalitet negativt är det angeläget att regeringen skyndsamt tillmötesgår kraven i riksdagens tillkännagivande. Det har nu gått två månader sedan riksdagsbeslutet utan att regeringen har gett något besked.

Min fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi är därför:

 

När och på vilket sätt avser statsrådet att tillmötesgå det tillkännagivande om en utredning om ett regelverk för säkerställande av valfrihet, mångfald och kvalitet i fråga om välfärdstjänster som riksdagen beslutat om?