Fråga 2014/15:738 Vinterdäckskrav på släp för tunga fordon

av Robert Halef (KD)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Sedan den 1 januari 2013 är det vinterdäckskrav även på tunga fordon i Sverige. På tunga lastbilar, tunga bussar och personbilar klass 2 med en totalvikt på över 3,5 ton finns numera krav på vinterdäck eller likvärdig utrustning på fordonets drivaxel när vinterväglag råder. Bestämmelsen infördes efter ett initiativ av Trafikverket och Transportstyrelsen mot bakgrund av att en betydande andel tunga fordon varit inblandade i olyckor och störningar i trafiken under vinterhalvåret. 

Krav på vinterdäck gäller dock endast på fordonets drivaxel men inte på tillhörande släps hjul. Ekipage på över 3,5 ton omfattas således inte av kravet. Detta är en trafiksäkerhetsrisk och kan komma att få förödande konsekvenser vid ett vinterväglag med is, snö, snömodd eller frost.

Tunga fordon med ekipage utan vinterdäck kan utgöra en fara i trafiken. Om väggreppet är sämre på släpets hjul än det drivande fordonets hjul, finns en risk att ekipaget viker sig vid inbromsning när vinterväglag råder. Ett exempel på detta är den stora olyckan som inträffade på Tranarpsbron i norra Skåne i januari 2013 då en människa dödades och 46 skadades. 

Nu har det gått mer än två år sedan den nya bestämmelsen om vinterdäckskrav för tunga fordon trädde i kraft. Det är dags att utvärdera effekterna av de nya reglerna och om antalet trafikolyckor med tunga fordon minskat som en följd av kravet på vinterdäck.

 

Min fråga till statsrådet Anna Johansson är:

Kommer statsrådet och regeringen att utreda effekterna av vinterdäckskrav på tunga fordon och anser statsrådet att ett utökat vinterdäckskrav på tillhörande ekipage över 3,5 ton borde införas för att ytterligare minska riskerna för trafikolyckor vid vinterväglag?