Fråga 2014/15:734 Statligt stöd till forskningsprojekt kring Sverige, DDR och Stasi

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Viss Stasiforskning pågår i Sverige. Men då huvudsakligen genom hängivna författares och faktainsamlares försorg och tack vare fristående stipendier. Birgitta Almgren har med sina böcker visat hur dåvarande Östtyskland infiltrerade Sverige och lät säkerhetstjänsten Stasi värva informatörer och spioner.

Professor Anders Törnvall har vikt några år åt egen granskning för att visa på hur DDR/Stasi särskilt kom att intressera sig för att påverka lärare från Sverige genom resor och så kallade utbildningsprogram. Det kan handla om cirka 600 lärare som så sent som på 1980-talet utsattes för dessa indoktrineringskurser. Den här typen av uppgifter borde rimligtvis leda till ett ökat intresse för någon form av oberoende akademisk forskning kring hur dåvarande Östtyskland försökte påverka och infiltrera Sverige.

Med bakgrund av detta vill jag fråga ministern för högre utbildning- och forskning Helene Hellmark Knutsson:

Tänker statsrådet verka för att regeringen initierar och ger statligt stöd till ett arbete för ett oberoende akademiskt forskningsprojekt kring Sverige, DDR och Stasi med tanke på de anmärkningsvärda uppgifterna om att cirka 600 svenska lärare så sent som på 1980-talet utsattes för östtyska påverkanskampanjer?