Fråga 2014/15:73 Insatser mot penningtvätt

av Hans Linde (V)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Kapital- och skatteflykt är ett av de stora globala hindren för utveckling, jämlikhet och välfärd. Utvecklingsländerna förlorar varje år långt mer än vad man får i bistånd genom kapitalflykt. Men även i Sverige är kapitalflykten ett stort problem som innebär att vi årligen förlorar mångmiljardbelopp som skulle kunna användas för nödvändiga investeringar och välfärd.

Inom EU pågår nu en översyn av penningtvättsdirektivet AMLD. I översynen har förslag lyfts fram om offentliga register över företags och fonders verkliga förmånstagare. Ökad transparens skulle vara ett viktigt steg i arbetet mot kapitalflykt och korruption.

Den tidigare regeringen fokuserade på frivilliga och bilateral lösningar, samtidigt som man vid flera tillfällen motsatte sig internationella insatser för att bekämpa kapitalflykten. Man motsatte sig bland annat offentliga register med hänvisning till den ”personliga integriteten”. Om vi ska komma åt kapitalflykten, i synnerhet från utvecklingsländer, krävs globala och bindande regler. Storbritannien har redan på nationell nivå infört regler om register över verklig förmånstagare och visat att integritetsfrågor kan lösas.

Det skulle vara välkommet om den nya regeringen tydliggjorde att man avser att byta kurs gällande kapitalflykt, så att Sverige framöver inte agerar bromskloss i internationella förhandlingar.

Jag vill därför fråga statsrådet Per Bolund:

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att Sverige ska stödja förslag om offentliga register över företags verkliga förmånstagare i de pågående diskussionerna om penningtvättsdirektivet?