Fråga 2014/15:724 Kostnaderna för nästa generations ubåt

av Hans Wallmark (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Det är mycket positivt att Försvarets materielverk (FMV) och Saab nu har undertecknat avtalet om två nya ubåtar av nästa generation samt halvtidsmodifiering av två befintliga ubåtar av Gotlandsklass. Detta innebär att Försvarsmaktens undervattensförmåga kan stärkas i ett osäkert läge i Sveriges närområde. Det innebär också att man fullgör det arbete som alliansregeringen påbörjade med att säkra att Sverige även fortsättningsvis ska ha kompentensen och möjligheten att bygga moderna ubåtar i landet.

Med en försvarsuppgörelse och ett försvarsbeslut finns också en stabil grund att stå på.

Det finns dock vissa oklarheter när det gäller kostnaden för de nya ubåtarna samt halvtidsmodifieringen av de befintliga ubåtarna. Regeringen har tidigare angett att kostnadsramen har uppgått till 8,2 miljarder kronor. Det avtal som undertecknades mellan FMV och Saab sätter en totalkostnad på 8,6 miljarder kronor. Givet läget i Östersjöområdet vore det inte bra om Försvarsmakten måste prioritera ned andra förmågor för att täcka en eventuellt högre kostnad för ubåtsprojekten. Då kan kanske någon form av tilläggsanslag vara behövligt. 

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja ställa följande fråga till försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Ryms de två nya ubåtarna samt halvtidsmodifieringen av de två befintliga ubåtarna inom den kostnadsram som tidigare har satts för detta ändamål?