Fråga 2014/15:716 Sämre konkurrenskraft ger nedläggningar

av Cecilia Widegren (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

I dag kom beskedet som blir ett dråpslag för Electroluxfabriken i Mariestad, Skaraborg. Tillverkningen flyttas till Ungern. Skälen är dålig konkurrenskraft och tuff prispress.

Sverige är ett litet, exportberoende land i en globaliserad värld. Konkurrenskraft och rimliga villkor för företagande och jobb är grunden för tillväxt, inte minst på landsbygden där stora delar av svensk industri finns och tillverkning sker. Basen för många orter är fortfarande tillverkningsindustrin, som till exempel i Mariestad. Att nya skatter, pålagor, avgifter och tuffare företagsklimat bland annat leder till nedläggning är ett drastiskt och tufft besked för bygder där tillverkningsindustrin en gång i tiden var bygdens hjärta. 

Stark prispress, global konkurrens och högre kostnader för företagande är orsakerna till att företaget nu ställer saker och ting på sin spets. I ljuset av detta ska därtill läggas att försämringar av företagens villkor, med vägslitageavgifter, fördubblade arbetsgivaravgifter och ifrågasättande av viktiga väginfrastruktursatsningar, ytterligare försvårar bevarandet och utvecklingen av jobb på landsbygden. Redan i nästa vecka, den 1 juli, slår högre arbetsgivaravgifter till mot jobb och företagande.

Mot bakgrund av den ovan nämnda situationen i Skaraborg vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg följande:

Hur kommer företagsklimatet att stärkas och näringspolitiken att leda till att jobben blir fler, när regeringen inför ökade kostnader, skatter och avgifter för företagare och på jobb?