Fråga 2014/15:714 Vetenskapsrådets förslag till kvalitetsutvärdering av forskning

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

I mars 2013 fick Vetenskapsrådet (VR) i uppdrag av alliansregeringen att i samråd med Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap, Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande samt Verket för innovationssystem utreda och lämna förslag till en modell för resursfördelning till universitet och högskolor, som innefattar kollegial bedömning och som gör det möjligt att fördela resurser på ett sådant sätt att det premierar kvalitet och relevans i forskningen.

VR har utarbetat ett förslag till modell, vilket överlämnades till regeringen i december 2014. VR har också aviserat att det har för avsikt att genomföra pilotstudier för att praktiskt utpröva och utveckla modellen.

Men förslaget från VR har sedan det överlämnades varken kommenterats av regeringen eller skickats ut på remiss, trots att detta torde vara en angelägen fråga inför nästkommande forsknings- och innovationsproposition. 

Med hänvisning till ovanstående undrar jag följande:

 

Hur ställer sig statsrådet Helene Hellmark Knutsson till förslaget till kvalitetsutvärderingssystem och när kommer det att skickas ut på extern remiss?