Fråga 2014/15:713 Electrolux avveckling och näringslivet i Mariestad

av Sten Bergheden (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Efter en tids diskussioner och förhandlingar är det nu klart att Electrolux kommer att avveckla sin verksamhet i Mariestad. Detta kommer säkert dessutom att påverka underleverantörer till företaget. Nedläggelsen innebär att ca 250 personer riskerar att stå utan arbete i Mariestad under 2016–2017. 

Detta är ett hårt slag för de anställda på Electrolux och ett hårt slag för en mindre kommun som Mariestad, och man måste nu med krafttag arbeta för att skapa nya arbeten i området och se till att befintliga företag kan växa och utvecklas. 

Kommunen, regionen och staten måste tillsammans med näringslivet arbeta fram en bra lösning för hur vi kan få ny tillväxt i området, hur vi kan lösa situationen för de drabbade och hur vi kan stärka och utveckla befintligt näringsliv för att det ska kunna anställa fler i området. 

Jag utgår från att ministern är välunderrättad om problematiken och att ministern har för avsikt att besöka Mariestad och aktivt vara med i arbetet med att skapa bra förutsättningar för tillväxt och nya jobb i området. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsministern:

 

Har ministern planerat in ett besök i Mariestad för att aktivt arbeta med att finna nya lösningar för de 250 anställda och hjälpa till med nya lösningar för att stärka näringslivet i området så att det kan växa och anställa fler?