Fråga 2014/15:710 Statsbidrag till egen politik

av Åsa Coenraads (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Ideella organisationer vars huvudsakliga verksamhet är att bedriva förebyggande arbete i syfte att minska tobaksbruket i Sverige kan i dag söka och få organisationsbidrag av Folkhälsomyndigheten. Organisationsbidraget är tänkt att förstärka och komplettera bland annat statens insatser inom olika områden såsom utbildning, information, opinionsbildning och stödjande socialt arbete. Men bidraget syftar också till att förstärka organisationernas utvecklingsarbete och kompetensuppbyggnad.

Folkhälsomyndigheten har meddelat att fördelning av medel endast kommer att ske om man får regeringens uppdrag att fördela statsbidrag för 2016.

Mot denna bakgrund kan man ifrågasätta att samma organisationer sedan använder dessa pengar för att bedriva lobbning för sittande regerings politik. Det är också tveksamt att regeringen genom statsrådet bekräftade denna användning av statliga medel genom att nyligen ta emot listor med 10 000 namnunderskrifter från organisationerna till stöd för regeringens tobakspolitik.

Min fråga till statsrådet Gabriel Wikström är därför:

 

Hur ser statsrådet på att organisationsbidrag som regeringen har godkänt används för att stödja regeringens egen politik, och har statsrådet gjort ställningstagandet att det är lämpligt att ta emot namnunderskrifter till stöd för den egna politiken från intresseorganisationer som regeringen samtidigt ger organisationsbidrag till?