Fråga 2014/15:705 Rekryteringen av ny GD för Naturvårdsverket

av Johan Hultberg (M)

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Naturvårdsverket är den mest centrala myndigheten för det svenska miljöarbetet. Myndigheten har till uppgift att samordna, följa upp och utvärdera arbetet med Sveriges miljömål. I uppdraget ingår att ta fram kunskap och underlag, bidra till utvecklingen av miljöpolitiken samt genomföra miljöpolitiken så att Sveriges högt ställda mål kan nås.

I februari beslutade regeringen att utse Maria Ågren, som varit generaldirektör för Naturvårdsverket sedan 2009, till ny generaldirektör för Transportstyrelsen med tillträde den 1 mars. Processen med att rekrytera ny generaldirektör till Naturvårdsverket påbörjades dock av Regeringskansliet tidigare än så. Redan i december i fjol utannonserades tjänsten, men dessvärre är rekryteringsprocessen ännu inte avslutad. Naturvårdsverket har en mycket kompetent ställföreträdande generaldirektör i Eva Thörnelöf, men för verksamheten är det mycket olyckligt att månad efter månad inte få besked om vem som blir ny chef för myndigheten och när hen tillträder.

Klimat- och miljöministern har vid upprepade tillfällen sagt att den nya regeringen ska höja tempot i miljö- och klimatarbetet. Det görs inte genom en utdragen process för rekrytering av generaldirektör för miljö- och klimatpolitikens viktigaste myndighet. Dessutom har ansvaret för rekryteringsprocessen flyttats från Miljödepartementet och klimat- och miljöminister Åsa Romson till Finansdepartementet. Det har lett till en hel del spekulation och frågor. 

 

Med anledning av detta vill jag fråga klimat- och miljöminister Åsa Romson. Varför ansvarar inte ministern längre för rekryteringen av chefen för den viktigaste och mest centrala myndigheten för utvecklandet och genomförandet av svensk miljöpolitik?