Fråga 2014/15:702 Nollvision mot branddöd

av Andreas Carlson (KD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap dör varje år över 100 människor i bränder i Sverige. Trots detta finns, enligt organisationen Säkerhetsbranschen, ingen tydlig nollvision för att bekämpa brändernas orsaker. De flesta ser brandskydd och utrymningslarm som en självklarhet, men faktum är att Sverige, enligt Säkerhetsbranschen, har dålig uppföljning av hur brandskyddet fungerar i offentliga lokaler. Ännu allvarligare är läget i privata miljöer.

Sverige är, enligt Säkerhetsbranschen, sämst inom EU i frågor som rör brandskydd och utrymningslarm. Det man pekar på är otydlighet i lagen, otydlighet om vilken myndighet som har det yttersta ansvaret för brandskyddet i landet. Näringsidkare och fastighetsägare har ansvar för att ha ett bra brandskydd. Kommunen utövar tillsyn, men det råder stora skillnader mellan olika kommuner. Anmärkningar mot brandsäkerheten kan överklagas, och det är då upp till kommunen att bevisa bristerna.

 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet följande. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att göra Sverige mer brandsäkert?