Fråga 2014/15:692 Religionsfriheten och konvertiters säkerhet

av Tuve Skånberg (KD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Dagligen kan vi läsa om hur kristna förföljs, trakasseras och mördas för sin tros skull. Det vanliga är att dessa händelser utspelar sig i Mellanöstern. I länder som Syrien och Irak är det farligt att leva som kristen. Fruktansvärda skildringar når oss.

Nu måste vi dock se att problemen finns även här. Inte på långt när i samma skala men ändå: människor hotas och förföljs för sin tros skull även i Sverige. En av dem är en kvinna som växte upp i Somalia som muslim, men när hon flyttade till Sverige konverterade hon till kristendomen. I dag lever denna kvinna under dödshot och med överfallslarm.

Religionsfriheten är grundlagsstadgad i vårt land. Därför är detta inte acceptabelt. Vi måste kunna garantera religionsfriheten för alla människor. Religionsfriheten får inte inskränkas.

Vi kan inte beskylla andra länder för att inte klara av att garantera människor sina mänskliga rättigheter om vi inte klarar av det själva. Vi måste sopa rent framför egen dörr. Människor ska kunna leva i trygghet i Sverige oavsett religion.

Jag frågar mig om det finns anledning att se över hur polisen och säkerhetspolisen arbetar med säkerhetsfrågor kring konvertiter. Finns det anledning att se över nuvarande lagstiftning eller är den tillräcklig?

Med det ovan sagda vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att garantera konvertiters säkerhet?