Fråga 2014/15:673 Barnarbete i Indien

av Amineh Kakabaveh (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Premiärministern i Indien har föreslagit en ändring i den indiska lagstiftningen för att öppna upp för barnarbete. Ändringen kommer att öppna för att lagligt kunna anställa barn som är yngre än 14 år. Den föreslagna ändringen strider mot Indiens grundlag, artikel 23 i den indiska konstitutionen, som förbjuder människohandel och tvångsarbete, och öppnar lagliga vägar för barnarbete och barnslaveri, i synnerhet i Indien men också i Sydasien och andra delar av världen. Indien har den högsta andelen barnarbete och barnslaveri i världen. Ändringen i lagen kommer att underlätta för ökad exploatering av barn i form av bland annat tvångsarbete inom jordbruket och underbetalt arbete i transnationella företag. Global March har därför uppmanat barnrättsaktivister och det civila samhället att stoppa Anti-Child Rights lagändring i Indien. Barnrättsaktivister och andra grupper i det civila samhället har starkt fördömt den föreslagna lagändringen, då den innebär en kraftig kränkning av barnens rättigheter och går emot ILO:s konvention 182. Indien har skyldighet att genomföra ILO-konvention 182.

Ett centralt begrepp i FN:s vägledande principer om företag och mänskliga rättigheter är att regeringar har ansvar för att skydda sina medborgares mänskliga rättigheter och att företag har ett ansvar att respektera de mänskliga rättigheterna. Ändringen kommer att öppna dörrar för transnationella företag, bland annat flera europeiska klädkedjor. Enligt Global March kommer dessa företag att använda ännu mer barnarbete och slavarbete i sin produktionslinje i Indien. Ändringen kommer också att påverka arbetarnas rättigheter, fackliga rättigheter och kvinnors rättigheter. FN:s konvention om barnets rättigheter definierar ett barn som en person under 18 år.

Med anledning av vad som anförts ovan vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka initiativ avser ministern att ta för att Sverige, som enskilt land såväl som medlem i EU och FN, ska förmå den indiska regeringen att stoppa lagändringen beträffande barnarbete?