Fråga 2014/15:66 Ungerns internetskatt

av Birgitta Ohlsson (FP)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

 I slutet av oktober demonstrerade tusentals människor i Budapest i protest mot en av regeringen planerad internetskatt. Förslaget till skatt innebar att internetanvändare skulle krävas på nästan 5 kronor per gigabyte datatrafik. Förslaget som är ett klart hot mot demokratin och ungrarnas frihet på nätet har upprört inte bara ungrarna utan också EU-kommissionen. Förslaget ligger också i linje med premiärminister Viktor Orbáns tidigare politik, som fått mycket kritik för flera antidemokratiska reformer. Efter det inhemska missnöjet och den internationella kritiken beslöt Orbán att dra tillbaka förslaget i sin nuvarande form, men har också meddelat att frågan om en internetskatt ska utredas vidare.

I Lissabonfördraget fastställs unionens grundläggande värden, däribland respekten för demokrati och mänskliga rättigheter, som samtliga medlemsstater har en skyldighet att respektera. Medlemsstaterna har en skyldighet att fullt ut respektera EU:s fördrag och regelverk. Ungern har gång på gång visat att man bryter mot Lissabonfördraget i detta hänseende.

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta bilateralt och inom EU för att Ungerns regering ska följa rättsstatens principer och hur avser utrikesministern att agera mot lagförslag, som till exempel internetskatten, som kränker de mänskliga rättigheterna?