Fråga 2014/15:657 Oseriösa bolag i gruvbranschen

av Jens Holm (V)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Gruvnäringen är en strategiskt viktig näring för Sverige. Inte minst gäller det i regioner som tidigare drabbats av hög arbetslöshet och utflyttning. Samtidigt har gruvbrytning en mycket stor påverkan på miljön och omgivande samhällen. Vänsterpartiet har i ett flertal sammanhang lyft de risker som uppstår med ekonomisk instabilitet i gruvbranschen och en exceptionellt förmånlig svensk minerallagstiftning för bolagen. Vi menar att Sverige har goda förutsättningar att ligga i täten som en framgångsrik gruvnation. Men då behövs högre miljökrav, ökat skydd för unika naturområden och värnande om för samerna viktiga renbetesmarker. Endast bolag som har råd att bära miljökostnaderna bör ges tillträde, och det behövs ökat inflytande och återföring av kapital för dem som berörs av brytningen. För att nå en sådan utveckling måste lagstiftningen som berör mineralbrytning, minerallagstiftningen och miljöbalken skärpas. Oseriösa aktörer är inte förenliga med en ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar mineralutvinning.

I en av Naturskyddsföreningens tidning Sveriges Natur nyligen utförd granskning visas med stor tydlighet effekterna av bristerna i vår nuvarande lagstiftning. Enligt minerallagen ska den som tidigare visat sig olämplig att bedriva undersökning inte få undersökningstillstånd i Sverige. Men i praktiken görs ingen lämplighetsprövning av bolagen. Bolag på gränsen till konkurs kan få tillstånd att bryta och bearbeta mineraler. Exempelvis utreddes Nickel Mountain av Ekobrottsmyndigheten och beviljades samtidigt bearbetningskoncession. Många utländska bolag saknar dessutom filial i Sverige trots att det av skatteskäl är ett krav.

Regeringen aviserade i den nedröstade höstbudgeten 2014 att en analys av framkomliga vägar för en miljömässigt hållbar gruvnäring ska göras inom Regeringskansliet.

Med anledning av det ovan nämnda vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att stärka kontrollen av gruvbolagen?