Fråga 2014/15:652 Ökad kvalitet i cancervården

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Den tionde Cancerfondsrapporten 2015 är en aktuell sammanställning av situationen inom cancervården. Den visar på många konkreta utmaningar. En avgörande utmaning handlar om de oacceptabla skillnaderna i cancervården gällande kvalitet.

Lungcancer är ett tydligt och avskräckande exempel. Det är den fjärde vanligaste cancerformen för kvinnor och den femte vanligaste för män. Denna form av cancer fortsätter att öka bland kvinnor. Att få bästa möjliga behandling av högsta möjliga kvalitet är livsavgörande.

Cancerfonden redovisar i sin sammanställda bild av läget hur endast sju landsting eller regioner uppfyller målen gällande behandling av lungcancer baserade på fyra indikatorer ur de nationella riktlinjerna och kvalitetsregistret för lungcancer. Av dessa är Halland och Stockholm i topp och i botten med sämst utfall hittar vi Blekinge och Sörmland.

Alliansregeringens nationella cancerstrategi 2009 var den första i sitt slag i Sverige. En utarbetad strategi som ligger till grund för dagens sex regionala cancercentrum. Detta i syfte att dels skapa förutsättningar för en högre kvalitet och likvärdighet i genomförda behandlingar, dels stärka förutsättningarna för cancerforskningen. Alliansens långsiktiga cancerstrategi fick stöd av den nya vänsterregeringen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att fullfölja den nationella cancerstrategin och minska skillnaderna i kvalitet i cancervården?