Fråga 2014/15:650 Oklara besked om äldreboende

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Det är hög tid att den oförberedda vänsterregeringen börjar lägga förslag med full finansiering i viktiga sakfrågor. Inte minst för seniorer, äldre och pensionärer. 

I mina tidigare frågor till äldreminister Åsa Regnér under våren i riksdagen har hon svarat undvikande och hänvisat till den så kallade satsningen av utökad bemanning i äldreomsorgen. Det talas om miljardsatsningar som i själva verket är maximalt 60 miljoner under år 2015 som ska räcka till allt som regeringen lovar. Detta samtidigt som tidigare långsiktiga satsningar läggs ner och sparas in på.

Nu visar ytterligare en aktuell undersökning, denna gång från myndigheten Boverket, att i fyra av tio kommuner råder det brist på äldreboenden. Det är en kraftig försämring jämfört med året innan. Då var det också en betydande brist i två av tio kommuner. Inte heller detta var tillfredsställande, men situationen har försämrats snabbt. Regeringen står svarslös efter att man satt stopp för alliansregeringens långsiktiga äldrestrategi.

Bristen på äldreboenden är oacceptabel. Den drabbar alla de hårt arbetande människor som varit med och byggt upp vårt gemensamma land och som nu förtjänar en trygg ålderdom. I vänsterregeringens jakt på finansiering av sina påstådda satsningar sker, med regeringens egna ord, en omdisponering av resurser från just äldre. De skär ned och tar bort alliansens satsningar på bland annat parboendegaranti och måltidslyftet för äldre. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vilken är den långsiktigt hållbara strategin för statsrådet och vänsterregeringen för att vända utvecklingen i kommunerna gällande den snabbt ökande bristen på äldreboenden?