Fråga 2014/15:65 Ökad repression mot det civila samhället i Egypten

av Hans Linde (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

”Egypten blir ett tystare land från och med den 11 november”, så beskriver SVT:s korrespondent Bo Inge Andersson det egyptiska samhället efter att en lag från Mubarakdiktaturen åter trätt i kraft. Lagen som trätt i kraft begränsar kraftigt det civila samhällets verksamhet i Egypten. Verksamhet ska registreras och öppnas upp för inspektioner. Verksamhet kan vidare förbjudas och de aktiva åtalas av den egyptiska regimen. Staten får också rätt att stoppa bidrag som kommer från utlandet, vilket riskerar att slå hårt mot många grupper inom det civila samhället som arbetar med mänskliga rättigheter och som får utländskt stöd.

I Egypten råder ett alltmer repressivt klimat; särskilt för människorättsaktivister. De utmålas från regeringshåll som agenter för utländska intressen, och människorättsaktivister har tvingats fly landet. Fler och fler organisationer inom det civila samhället har sett sig tvungna att lägga ned sina verksamheter.

Det är nu viktigt att såväl Sverige som EU och FN agerar för att försvara den grundläggande rätten för varje människa att organisera sig utan inblandning från staten.

Jag vill därför fråga utrikesminister Margot Wallström:

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att Sverige som enskilt land, såväl som medlem i EU och FN, ska agera för att värna föreningsfriheten i Egypten och förmå regimen att upphäva den lagstiftning som åter trätt i kraft?