Fråga 2014/15:647 Beskattning i ROT- och RUT-sektorerna

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I en interpellationsdebatt med mig (interpellation 2015/15:443, debatt den 2 juni 2015) om sänkningen av ROT-avdraget, sa finansministern följande: ”Vad gäller svartarbete är ju ROT- och RUT-avdragen så stora och har varit så generösa att detta är en sektor som i praktiken är obeskattad.”

När jag ifrågasatte påståendet, utvecklade finansministern sitt resonemang: ”När den tidigare regeringen utformade RUT- och ROT-avdragen gjorde man skattesubventionen så stor det bara gick utan att det blev ett system där människor så att säga kunde tjäna pengar genom att använda ROT-avdraget. Det innebär att arbetet i praktiken är skattebefriat. Man betalar in arbetsgivaravgifter och moms, men subventionen på 50 procent är så stor att arbetet i praktiken är obeskattat.”

Som bekant påverkar ROT- och RUT-avdragen skatten för den som nyttjar tjänsterna men inte skatten för företagen som tillhandahåller tjänsterna. De gynnas av att det blir en större efterfrågan på deras tjänster, men de har inte någon skattemässig förmån jämfört med företag inom andra branscher.

Mot bakgrund av ovanstående önskar jag fråga finansminister Magdalena Andersson följande:

 

Vad menar finansministern med påståendet att ”detta är en sektor som i praktiken är obeskattad”?