Fråga 2014/15:646 Välanvända apotekstjänster för bättre hälsa

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Den oförberedda vänsterregeringen avser nu att tillsätta ytterligare en utredning om apoteksmarknaden helt i onödan. Den omreglerade apoteksmarknaden är i dag en av svenskarnas mest gillade tjänster. Därför blir det på skattebetalarnas bekostnad en ideologiskt tillsatt utredning som inte kommer att ge svar på  framtidens utmaningar kring hälsa, utan en utredning som kommer att blicka bakåt.

Skälen som ansvarig sjukvårdsminister anger, även samma statsråd som för övrigt enhälligt prickats av konstitutionsutskottet för sällsynt stora brister i sin handläggning av en annan valfrihetsreform, det fria vårdvalet, är att tillgängligheten av apotek har minskat på landsbygden och ökat i storstäderna.

Det är därför pinsamt att behöva upplysa ansvarigt statsråd och regering om några tydliga fakta gällande omregleringen av apoteken och vad den hittills medfört för resultat.

Det finns i dag ca 1 300 apotek i Sverige. Det är ungefär 300 fler än innan statens monopol på att bedriva apotek skrotades. Fler än sju av tio svenskar bor närmare än fem minuters bilfärd till ett apotek. Drygt en av hundra människor bor längre ifrån ett apotek än 20 minuter med bilen. I dag kan en snuvig barnfamilj på landsbygden på en söndag få tag i receptfria läkemedel via närmaste butik, vilket var helt omöjligt för några år sedan.

Högst täthet av apotek per person finns efter omregleringen i Jämtland, Västerbotten och Gotland. Lägst täthet finns i Stockholm, Blekinge och Södermanland. Inte riktigt den bild som Gabriel Wikström nu för fram som skäl för att tillsätta en dyr onödig utredning.

Tillgängligheten har ökat sedan statens monopol avskaffades. Det är lätt att få intrycket av att statsrådet vill visa handlingskraft, inte minst gentemot budgetkamraterna i Vänsterpartiet. Mönstret går igen från hur det gick till att skriva direktiven till den så kallade vinstutredningen i välfärden. Det är vänsterideologi, inte utvecklingen av verkligheten, som styr statsrådets agerande.

Alla, även apoteksbranschen, vill att apoteken ska ha ett tydligt samhällsuppdrag. Apoteken har en mycket viktig roll i den samlade vårdkedjan. Framtidens hälsoutmaningar kräver fortsatt utveckling av hälsotjänster mellan vården och apoteken. Bjud apoteksaktörer, farmaceuter och vårdens medarbetare på kaffe i stället så kommer förslag för framtiden.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

På vilket sätt avser statsrådet och vänsterregeringen att utveckla framtidens hälsotjänster mellan vården och apoteken genom att återreglera apoteksmarknaden och stänga till den innovationskraft och det utvecklingsentreprenörskap som detta utvecklats till och som fortsatt kan utvecklas, utan onödig utredning, för att möta mer likvärdig vård?