Fråga 2014/15:639 Följerätten och bild- och formkonstnärers ersättningar

av Rossana Dinamarca (V)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Förra året presenterades utredningen Frågor om följerätt och om museernas kopiering (SOU 2014:36). Bakgrunden till utredningen är att lagen om följerätt alltsedan den infördes 1996 har haft stora brister avseende möjligheten att ta in ersättningar från delar av den svenska konsthandeln, nämligen den utanför de stora auktionshusen. Undandragandet från redovisning är uppenbart, bland annat i nordisk och europeisk jämförelse, vilket medför att bildkonstnärerna varje år undanhålls miljonbelopp i ersättning. Bild- och formkonstnärerna är en av de lägst ersatta yrkesgrupperna i Sverige; även bland kulturskaparna ligger de lägst. Varje möjlighet till ersättning är därför av betydelse. Utredningen var helt enig om att skärpta regler är motiverade, och även experterna från konst- och auktionshandeln står bakom de förslag som lagts fram i dessa delar. Även remissbehandlingen visar stor enighet bakom förslaget, och det framstår mot den bakgrunden som omotiverat att inte snarast lägga fram förslag i detta avseende.

Utredningen har dessvärre föreslagit att minimipriset i följerätten ska höjas (fördubblas), vilket skulle drabba en viss grupp av konstnärer mycket negativt. Det berör bland annat dem som arbetar med grafik, då grafiska blad ofta säljs till lägre priser. Utredningen var delad i denna fråga, och experter har påvisat att förslaget skulle medföra att konstnärernas ersättningar skulle minska med ca 1 miljon kronor. Mot bakgrund av konstnärers blygsamma inkomster och svårigheterna för dem att vara konstnärligt verksamma torde en höjning av minimipriset vara fel väg att gå och skulle rimma illa med regeringens ambition att utarbeta en handlingsplan för att förbättra villkoren för bild- och formkonsten.

I utredningen föreslås även angelägna reformer för museerna vilka skulle innebära att museerna får bättre möjligheter att bedriva internt administrativt arbete samtidigt som de genom avtalslicensavtal ges verktyg för att visa de verk de har i sina samlingar för allmänheten på internet. Även denna reform är tidsmässigt angelägen eftersom digitaliseringen pågår nu.

Mot denna bakgrund vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder i linje med utredningens förslag avseende delarna om följerätten?