Fråga 2014/15:636 Fler psykologer

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Det är viktigt att följa, värna och utveckla de redskap och medel som vi gemensamt byggt upp i Sverige för att säkra patientsäkerhet. Ett av dessa redskap är reglerade och legitimerade yrken med skyddade yrkestitlar inom hälso- och sjukvården. Ett annat redskap är att genomföra en strukturerad och ordnad validering av utbildning genomförd i andra länder. En aktiv validering är en del av väl fungerande integration.

Statsrådet Ylva Johansson har vid ett flertal tillfällen lovat att ta tag i validering av bland annat psykologer som kommer till Sverige, utbildade i andra länder. Alliansregeringen tillsatte en utredning med uppdrag att föreslå överblickbara system för validering. Frågan är angelägen.

I Sverige är yrkestiteln psykolog skyddad. Det innebär att endast den som har svensk legitimation får använda titeln psykolog. Socialstyrelsen validerar ansökan om legitimation som psykolog. Denna valideringsprocess sker i fem steg. Prövning, dokumenterade bevis på kunskaper i svenska språket, en genomgången kurs i socialkunskap för psykologer samt praktiktjänstgöring – först därefter kan man ansöka formellt om legitimation.

Ett av flera aktuella exempel är en psykolog med utbildning från Ukraina som får söka om i det svenska psykologprogrammet och börja om studierna från början. Detta därför att Socialstyrelsen avslog ansökan med hänvisning till att psykologutbildningarna slutat att ge kompletterande kurser. 

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till ansvarigt statsråd, Gabriel Wikström:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta nu för att inom ett rättssäkert förfarande se till fler psykologer kommer den svenska hälso- och sjukvården till del samt att psykologer utbildade i andra länder snabbt kan få sin utbildning validerad i Sverige?