Fråga 2014/15:632 Ökad solidaritet i mottagandet av asylsökande i Europa

av Mikael Cederbratt (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Människor i vår omvärld är på flykt i en omfattning världen inte skådat sedan andra världskriget. Många av dessa människor tar sig nu på farliga vägar med livet som insats till EU i hopp om ett bättre liv i trygghet.

Sverige och Tyskland har sedan länge varit de länder i EU som tagit det allra största ansvaret för människor på flykt. Vi har också en generös tolkning av internationella regler och direktiv i bedömningen av asylskäl. Detta kan vi vara stolta över.

Men när så många människor flyr måste fler ta ansvar. Europeiska kommissionen släppte den 18 maj ett förslag kallat ”temporärt nödsystem för omfördelning”. Paketet syftade till att skapa bättre förutsättningar både för människor på flykt och för medlemsstaterna. Vi välkomnar kommissionens ansats men är också oroade över det motstånd som hittills uttryckts bland flera av EU:s medlemsstater.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Hur avser ministern att verka för kommissionens förslag om utökad flyktingkvot med fördelning av 20 000 extra platser som kommissionen vill kunna erbjuda en plats i Europa?