Fråga 2014/15:608 Regeringens arbete för Dawit Isaaks frigivning

av Maria Weimer (FP)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Det är 5 000 dagar sedan den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak frihetsberövades i Eritrea. Han sitter i dag fängslad utan rättegång på grund av sin kritik mot regimen. Det är viktigt att fortsätta att uppmärksamma Dawit Isaak, hans situation och den totala brist på demokrati och yttrandefrihet som råder i Eritrea. Inte minst är det viktigt att svenska politiska företrädare enträget fortsätter arbetet för Dawit Isaaks frigivning och påminner om hans öde.

Åren mellan 2010 och 2014 nämndes arbetet för Dawit Isaaks frigivning varje år av alliansregeringen i den utrikespolitiska deklarationen. Tyvärr valde den rödgröna regeringen att inte ta den traditionen vidare i 2015 års deklaration. Regeringens röst för Dawit Isaak har fortsatt varit tyst. Det beklagar Folkpartiet, då arbetet med frigivningen borde vara en prioriterad fråga, också för den rödgröna regeringen. Det behövs nya ansträngningar för att få Dawit Isaak frisläppt. Det behövs också internationella ansträngningar för att öka respekten för mänskliga rättigheter och demokrati i Eritrea. 

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag ställa följande fråga till utrikesministern:

 

Hur uppmärksammar utrikesministern Dawit Isaaks situation och vilka nya initiativ kommer utrikesministern att ta för att få honom frigiven?