Fråga 2014/15:601 Regeringens arbetslöshetsmål

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Regeringen har angett som mål att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020.

Omfattande kritik har riktats både mot målet som sådant och mot regeringens bristande möjligheter att nå målet utan att trixa med statistiken eller vidta åtgärder som lyfter bort stora grupper från arbetsmarknaden.

När det gäller arbetslösheten vet vi dessutom att den kan redovisas på väldigt många olika sätt och genom att exempelvis undanta ungdomar från statistiken skulle arbetslösheten framstå som lägre.

För jämförbarhet mellan länder och för att kunna följa upp hur det går med måluppfyllelsen av regeringens mål är det viktigt att arbetslösheten redovisas på samma sätt för olika länder.

Vid utfrågningen i samband med redovisningen av Finanspolitiska rådets rapport nyligen nämnde finansministern att hon ansåg det rimligt att fokusera på flera mått – alltså inte enbart arbetslöshet utan också exempelvis sysselsättningsgrad och antal arbetade timmar.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är:

 

Kommer finansministern att säkerställa att riksdagen framöver, exempelvis i budgetpropositionen, får jämförbar och likvärdig statistik mellan Sverige och övriga EU-länder när det gäller arbetslöshet, sysselsättningsgrad och arbetade timmar och vilket mått på arbetslöshet kommer regeringen då att använda?