Fråga 2014/15:577 Järnvägsunderhållet på sträckan Boden-Bastuträsk

av Edward Riedl (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

I vårändringsbudgeten sköt regeringen nyligen till 620 miljoner kronor i ökat järnvägsunderhåll. Regeringen redogör för att dessa medel ska användas för att öka utbytestakten av kritiska komponenter i järnvägssystemet, vilket bland annat handlar om kontaktledningar, växlar, ställverk och räls.

På grund av eftersatt underhåll på sträckan Umeå-Luleå mellan Bastuträsk-Boden har trafiken drabbats av stora förseningar. Hastigheten har tvingats sänkas markant vilket fått till följd att restiderna försämrats kraftigt vilket drabbat näringslivet hårt.

Trafikverket utlovade under våren 2014 att 15 av 17 mil av underhållet skulle vara åtgärdade i oktober 2015 inom ramen för alliansregeringens budget. I december 2014 meddelade Trafikverket att detta viktiga arbete skjutits på framtiden. De uppger även att det i dag inte finns några medel anslagna för rälsbyte förrän tidigast 2018.

Statsrådet Anna Johansson har tidigare uttalat att det planerade spårbytet på sträckan Boden-Bastuträsk är mycket angeläget. Det nödvändiga spårbytet har dock inte visat sig vara så pass prioriterat så att det ryms inom budget, trots gjorda förstärkningar i ändringsbudgeten.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

Vad är orsaken till att statsrådet inte anser att underhållet av järnvägen på sträckan Boden-Bastuträsk är tillräckligt prioriterat för att utföras även nu efter att budgeten förstärkts?